Slimmer winkelen - met de PETER HAHN-app. Duidelijk, eenvoudig, snel.

Installeren

Herenmode

In deze categorie, jammer genoeg, zijn geen producten

Wij zoeken de perfecte creaties voor u

Kostuums - de must-have voor de stijlvolle man

Net zoals jurken als typisch vrouwelijke kledingstukken worden beschouwd, zijn kostuums een 'must' voor heren. Of het nu gaat om een outfit voor kantoor of een belangrijke gebeurtenis, met een klassiek kostuum kan men nauwelijks iets verkeerds doen. Door een uitstekende pasvorm en speciale details wordt de vorm benadrukt, zodat er een bijzondere look ontstaat. Sierlijk, elegant en stijlvol - de perfecte kleding voor de modebewuste man.

Waar het bij een kostuum om gaat: de perfect pasvorm

Zelfs het duurste kostuum kan zijn adembenemende uitstraling pas krijgen als het goed past. Voor de perfecte pasvorm zijn er een paar richtlijnen waar heren bij de aankoop op kunnen letten.

 • Revers
  Deze dient losjes op de hals te rusten om nog ongeveer een centimeter van de kraag van het overhemd te laten zien. Indien er teveel ruimte tussen de kraag van het overhemd en de revers zit, dan is het colbert duidelijk te groot.
 • Schouders
  De belangrijkste pasvorm van een kostuum, want deze kan men niet laten vermaken. De schouderpartij dient in een rechte lijn te lopen, waarbij de naad bij de drager iets over de schouder mag vallen.
 • Borst
  Een kleine test volstaat hier. Bij het sluiten van de knoop mag het jasje niet opspannen bij de borst. Maar een kostuum mag ook niet te groot zijn, het mag maximaal een vuistbreedte extra ruimte hebben.
 • Taille
  Als deze te strak is, gaan de knopen ook moeilijker dicht. Toch heeft een getailleerde pasvorm het voordeel dat deze het mannelijke T-silhouet benadrukt.

De juiste armlengte is in een oogopslag te zien: als men de armen laat hangen, moet de mouw tot het begin van het duimbot op de rug van de hand reiken. Op deze manier kan de overhemdmanchet nog een centimeter uitsteken. De lengte van het herencolbert is afhankelijk van de pasvorm en stijl van het kostuum. Bij een klassieke lengte komt het colbert tot op de heup. Indien men de zoom nog goed kan vastpakken, dan is de lengte perfect.

Het lijkt heel eenvoudig: kies gewoon de juiste maat en kleur uit en men heeft zijn herenkostuum gevonden. Maar wie had gedacht, dat er nog veel meer bij komt kijken? Ten aanzien van de pasvorm van een kostuum kan men verschillende snits onderscheiden:

 • Regular - klassiek
 • Slim fit - sportief
 • Skinny fit - modern

Vervolgens kan men uit één, twee of zelfs drie knopen kiezen om het colbert dicht te doen. Op deze manier kan een meer klassieke stijl of een sportieve combinatie worden bereikt. Herenkostuums worden vaak met bijpassende overhemden of shirts gecombineerd en zorgen voor een elegante look. Bovendien geldt zowel op kantoor of tijdens een avondje uit dat men met een bijpassend vest altijd goed voor de dag komt.

De meeste kostuums bestaan uit katoen met een zeer klassiek uiterlijk. Bijzondere materialen voor een opvallende look zijn bijvoorbeeld tweed, jersey, linnen, corduroy, flanel of denim.

Kleine accessoires die het verschil maken Herenkostuums op de juiste manier combineren

Om de eigen stijl te benadrukken is het belangrijk om met smaakvolle accessoires een accent te leggen en op deze manier op te vallen. Over het algemeen geldt voor de kostuumdrager de regel: 'minder is meer'. Om niet geheel 'overdressed' over te komen, is het vaak voldoende om met de volgende details rekening te houden.

De blik naar beneden laten afdwalen

Schoenen zijn het belangrijkste accessoires voor heren. Bij het kostuum draagt men klassieke leren of lakleren schoenen in donkere kleuren. Als de gelegenheid het toelaat, kunnen de chique schoenen ook door sneakers of enkellaarzen worden vervangen.

Ook sokken spelen hierbij een grote rol, want deze dienen altijd qua kleur op het kostuum te zijn afgestemd en zijn daarom meestal donker van kleur. Als men het gewaagder wil, kan men ook kiezen voor sokken met meer kleuren of patronen.

Klein maar fijn: de juiste details maken het verschil

Ten aanzien van de stropdaskeuze zijn er verschillende meningen. Heel klassiek is een breed stropdasmodel in een gedekte kleur of met een ruit- of streeppatroon. Wie wat meer wil opvallen, kan voor een smalle effen stropdas kiezen. Bij een smoking hoort zonder uitzondering een vlinderdas. Bij een dandy-stijl past een vlinderdas echter ook bij een driedelig kostuum of een overhemd met bretels.

Met manchetknopen komt men echt stijlvol voor de dag. Maar dan moeten de knopen wel uit hoogwaardig materiaal bestaan, bijvoorbeeld echt zilver. Pochets fleuren een strakke zakelijke look op. Een zijden doekje in een bijpassende kleur, dat men in een driehoek gevouwen in het borstzakje steekt, doet wonderen. Ook met horloges en riemen kan men laten zien dat men gevoel voor stijl en smaak heeft.

In goede vorm: tips voor verzorging en reiniging

Het wassen van een kostuum nadat men het een paar dagen heeft gedragen, is niet echt noodzakelijk. Als er geen grote vlekken zichtbaar zijn, is het voldoende om het 1 à 2 keer per jaar chemisch te laten reinigen. Om het textiel van nare luchtjes te bevrijden, kan men het een paar uur in de frisse lucht hangen. Bovendien zorgt een stoomstrijkijzer ervoor dat het colbert en de broek weer fris ruiken en voor de volgende keer weer kreukvrij zijn.

Wie regelmatig herenkostuums draagt, kan ze naar eigen behoefte laten reinigen. Maar hierbij dient men wel te bedenken, dat iedere reiniging de vezels aantast en dat de stof daardoor steeds dunner wordt. Meestal is het volgende voldoende: kleine vlekken kunnen met een vochtige doek en een milde zeep uit het kostuum worden gewassen.

Lang leve het kostuum: hoe kan men het op de juiste manier opbergen?

Om lang plezier van een herenkostuum te hebben, is het juiste opbergen van essentieel belang. Het is raadzaam een kostuum op te hangen. De kleerhanger van het colbert dient daarbij gebogen te zijn en de gehele schouderpartij te ondersteunen. Zo verhindert men het vervormen van de schoudervulling. De pantalon dient op de plooi te zijn gevouwen en over een pantalonhanger te worden gehangen om kreuken te voorkomen.

Na het dragen van het pak dit nooit neerleggen, maar meteen ophangen, want zo blijft het in vorm en er chique uitzien.

Als kostuums niet regelmatig worden gedragen, is het handig om deze in kledingzakken te bewaren. De kledingzak houdt het textiel stofvrij en beschermt de kleuren tegen verbleken. Bij langdurige opslag, zoals tijdens de winterperiode, is het raadzaam om hiervoor een vacuümzak te gebruiken die het kostuum bovendien beschermt tegen lastige motten en schimmels.

Retourzending
eenvoudig en gratis met bpost
Achteraf betalen
Prettig en veilig
EEN UITSTEKENDE SERVICE
Voor uw tevredenheid
Bestelservice
(070) / 22.28.29
(max. 0.30€ / min)
PETER HAHN klantenservice
(070) / 22.28.29

(max. 0.30€ / min)


Wij staan voor u klaar van maandag t/m vrijdag van 8u00 tot 20u00 en op zaterdag van 8u00 tot 18u00.

Bestel per e-mail via
service@peterhahn.be